Siirry suoraan sisältöön

Istutus- ja hoito-ohjeet

Istutus- ja hoito-ohjeita

ISTUTUSAIKA

Kuusia voi istuttaa keväällä huhti-toukokuussa heti maan sulamisen jälkeen ennen kasvukauden alkua. Havupuiden perinteinen istutusaika on elo-syyskuulla, kun uudet kasvut ovat tuleentuneet.

MAAPERÄ

Kuuset pitävät kosteahkosta kasvupaikasta, mutta eivät seisovasta vedestä. Liian ravinteikkaassa maassa kuusi saattaa kasvaa liian nopeasti ja sen muoto voi kärsiä.

KULJETUS JA SÄILYTYS

Taimet/puut on hyvä suojata auringonvalolta ja tuulelta kuljetuksen aikana. Mikäli taimia ei heti istuteta lopulliseen paikkaan, ne voidaan ”valeistuttaa” varjoisaan paikkaan.

ISTUTUS

Istutettavat taimet kaivetaan ylös siten, että mahdollisimman iso multapaakku suojaa niiden herkkiä juuria. Paakku ei saa hajota, joten se kääritään kankaaseen, joka pitää paakun kasassa kuljetuksen ajan. Tainta nostetaan paakusta, ei koskaan rungosta.

Istutettaessa taimelle/puulle kaivetaan paakkua hiukan isompi kuoppa siten, että maa lopulta nousee pienelle kummulle. Taimia tai puita ei tule istuttaa kuoppaan, joka kerää seisovaa vettä. Suosittelemme paakkukankaan poistoa. Vaihtoehtoisesti paakkukankaan siteet leikataan poikki ja kankaan reunat painellaan istutuskuopan reunoille kun taimi on oikealla paikalla.

Istutussyvyydessä on huomioitava, että juurenniska tulee maan tasolle. Juurenniska on ylimpien juurien yläpuolella oleva kohta puun tyvellä.

Normaalisti kuusi juroo eli kasvattaa juuria istutuksen jälkeen pari vuotta ja uusi vihreä kasvu jää vähäiseksi. Juroessaan mm. kultakuusi ei välttämättä näytä kultaista väriään, mutta tilanne korjaantuu juromisen jälkeen.

TUENTA

Isommat puut on tuettava, koska tuulen aiheuttama heiluminen voi estää juurtumisen ja suorana pysymisen.

HOITO

Istutettua kuusta täytyy kastella ahkerasti pari ensimmäistä vuotta ja sen jälkeenkin, mikäli on kuivaa tai kuiva kasvupaikka. Myös oksia voi suihkuttaa kastelukannulla tai -letkulla. 

KEVÄTSUOJAUS

Jos kevätaurinko paistaa lämpimästi mutta maa on vielä jäässä, kuusen neulaset alkavat yhteyttää vaikka juuret eivät vielä pysty ottamaan maasta vettä. Tällöin taimi voi kuivua. Vähintään ensimmäisenä keväänä istutuksen jälkeen taimi on hyvä suojata liialliselta auringonpaisteelta esim. hallaharsolla. Sen juurella olevaa maata voi myös sulatella viileällä vedellä.

LANNOITUS

Yleensä havukasveja lannoitetaan niukasti tai ei ollenkaan. Jos maa on erittäin niukkaravinteista, keväällä voi esimerkiksi kompostia varovasti lisätä puun juurille. Liiallinen lannoitus saattaa jopa tappaa taimen.

HOITOLEIKKAUS

Kuusen kasvua on helppo ohjata viimeisimpien vuosikasvainten osittaisella leikkauksella. Hoitoleikkaukset tehdään yleensä kevättalvella ennen kasvun alkua tai syksyllä.